5+1 tipp az okos sminkvásárláshoz!

By WV admin - 9/02/2017



Szerintem minden sminkimádó ismeri az érzést, amikor beszabadul egy drogériába, vagy egy sminktermékeket áruló webshopba, elkezd káprázni a szeme a sok gyönyörűségtől és felvásárolná a legújabb, legszebb dolgokat - természetesen a végösszeg annyi lenne, hogy 3 havi fizetés sem futná. Én is átestem ezen, sőt, félig még mindig benne vagyok, de így 20 felett, amikor már saját keresetből él az ember lánya, meg kell fontolni, mire van szükség, és mire nincs. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha már minden napodból 8-12 órát a munkahelyeden töltesz, annyi örömöd nem lelheted a fizudban, hogy néha megengedj 1-2 feleslegesebb holmit, de meg kell húzni a határt. Következzen tehát az én 5+1 tippem az okos sminkvásárláshoz!

1. A legalapvetőbb (you don't say jellegű) tanács: gondold át, kell-e valami az adott drogériából/webshopból, mielőtt egyáltalán megközelíted. Ha nincs szükséged semmire, és nem is akarsz sminkre költeni, inkább kerüld el ezeket a helyeket, mert az online megjelenő sok-sok hirdetés szinte beleég az agyadba és a sütiket kihasználva minden egyes percben, amit a közösségi oldalakon töltesz, tovább traktálnak vele, míg vásárlást nem idéznek elő (true story). Egy boltnál könnyebb a helyzet, nem mész el, és probléma megoldva. Helyette inkább csinálj valami mást, nézegess rajzokat, körmöket, DIY videókat, vagy bármit, ami érdekel.

2. Ha mégis sminkvásárlásra adod a fejed, és tudod is, mire van szükséged, előbb informálódj neten a kiszemelt sminkkel kapcsolatban, hiszen megannyi youtuber, blogger készít értékeléseket és swatchokat egy-egy dologról, így vásárlás előtt már 99%-ban felkészült leszel. A krémmánia.hu és ehhez hasonló külföldi oldalak például kifejezetten erre szakosodtak, sajnos képet nem mindegyikre lehet feltölteni, de számtalan ember véleményét elolvashatod, érzékeny, világos bőrűektől kezdve a teljes problémamentesig át. A maradék egy százalék pedig a lutri, vagyis, hogy Te hogyan tudod majd viselni az adott terméket.

3. Alapozó, korrektor és egyebek vásárlása előtt kenj fel a bőrödre a termék teszteréből egy kicsit, már ha egyáltalán van, majd menj ki természetes fényre! Kiábrándítóan rosszak a fényviszonyok pont azokban az üzletekben, ahol a legfontosabb lenne, ezért lehet, hogy bent valami csodásan mutat rajtad, a valóságban meg jobban el sem üthetne. Az alapozót pedig, ahogyan már régóta tudjuk, a nyakunk és állunk találkozásánál kell felkenni, mert ha ott stimmel, akkor a későbbiekben biztosan nem fog furán hatni az egész arcunkra kenve sem!

4. Rengeteg high-end, vagyis luxus termék érhető el a piacon, amelyek általában a márka és a hype miatt kerülnek sokba, minőségben viszont sokszor nem nyújtanak annyit, amennyit az ember elvárna tőlük. A kedvenc szakértőm a témában Jeffree Star, aki eleinte csak luxus termékeket volt hajlandó megvásárolni, azonban az utóbbi időben (követői nyomására) elkezdett a drogériás sminkek felé kacsingatni, és bizony ő is rájött, hogy nem minden a márka és a horribilis árcédula. Kíméletlenül megmondja az igazat egy-egy drágább vagy éppen olcsóbb termékkel kapcsolatban, ezzel kisegítve sok sminkmániást. Visszakanyarodva az elejére: számtalan drogériásnak minősülő márka ráállt arra, hogy a minőségi, viszont eszméletlenül drága high-end termékek "dupe"-jait elkészíti, azaz minőségben, színben, állagban nagyon hasonló sminkeket gyártanak, majd a luxus társ árának töredékéért árulják. Éppen ezért, ha téged is megfogott valaha egy-egy hírhedt luxustermék, keress dupe-okat, szinte biztosan fogsz találni, ráadásul megengedhető árkategóriában! (Mi is fogunk itt bemutatni ilyen termékeket hamarosan! ;) )

5. Vedd figyelembe az adottságaid! Most vonatkoztassunk el a különböző betegségektől, allergiáktól, és koncentráljunk a színekre és harmóniára. Tudom, nagyon nehéz megállapítani a saját bőrünk "undertone"-ját, azaz, hogy hideg, meleg, vagy épp semleges a bőrtónusunk. Számtalan tippet lehet olvasni ezzel kapcsolatban, de valójában mindenki azt szeretné, ha egy profi sminkes odaállna elé, és megmondaná a tutit. Én a Westendben nyílt NYX dolgozóit kérdeztem meg a témával kapcsolatban, akik azt mondták, a karomon sárgásabb-melegebb a színem, míg az arcbőröm inkább semleges. Igazuk lehet, ugyanis észrevettem magamon, hogy nem igazán állnak jól sem a túl harsány, sem a túl fakó színek, mindig az arany középút a legjobb. A szemem zöldes-barnás, tehát melegebb árnyalatok keverednek benne, a hajam viszont természetes állapotában hamvas világosbarna, ezért mindig igyekszem megtalálni a semlegesebb árnyalatokat, és a ruhatáramhoz illeszteni a sminkemet is. Próbálj meg te is kísérletezni az árnyalatokkal, és kérd ki mások véleményét is, így könnyebb lesz a választás egy idő után! Általánosságban azért az elmondható, hogy a melegebb színű bőrt a meleg árnyalatú sminkek, a hidegebb tónust a hideg színek teszik ragyogóvá, tehát nem érdemes sárgás bőrön hideg kéket, zöldet, rózsaszínt használni, ugyanúgy, ahogy rózsaszínesebb bőrön sem válnak be a barnás-rezes, túlzottan meleg árnyalatok. Ja, és aranyszabály, hogy ha piros rúzst szeretnél használni, mindig légy tekintettel a bőröd és fogaid színére, és csakis a tökéletesen passzoló árnyalatot vedd meg!

+1. Mindig-mindig sasold a különböző akciókat, kuponnapokat, leárazásokat! A cégek sem saját maguk ellenségei, ezért ha te egy átlagos napon, mindenféle kedvezmény nélkül kiadsz 2-3-szor annyit egy termékért, amennyit az valójában ér, akkor azt az árat fogják veled kifizettetni. Persze, ha égető szükséged van valamire, ez a szabály nem él, de megéri szemfülesnek lenni, várni a Glamour- és Joy-napokra, pláza napokra stb., hiszen én is számtalanszor megcsináltam már, hogy kivártam egy akciót, akkor vettem több darabot is a kedvenceimből, és simán kihúztam a következő akcióig, ezzel megspórolva több ezer forintot. Pont ma rendeltem három régóta áhított palettát a Rossmann webshopjából, ahová totál random tévedtem fel a Pinkpanda után, és voilá, 33% van minden dekorkozmetikumra! A Pinkpandától rendeltem volna eredetileg, ahol ingyenes a szállítás még 2 napig, de kiszámoltam, hogy a Rossmannal jövök ki jobban még a szállítási költséggel együtt is, és mivel mindent meg tudtam ott venni, végül onnan vásároltam.

Remélem, hasznosnak találtátok ezt a pár tippet, és tudtam vele segíteni. Írjátok meg, ti hogyan vélekedtek ezzel kapcsolatban, illetve, hogy mi volt az eddigi legnagyobb fogásotok! :)

Ha érdekelnek titeket is az utolsó pontban említett akciók, kattintsatok a linkekre! ;)
  • Pinkpanda - az ingyenes szállítás kódja: FREESH vagy INSTAGRAM

  • Megosztás:

Több bejegyzés a témában

2 megjegyzés

  1. Sziasztok!:) Elsősorban köszönöm a szép szavakat a blogomon! Nagyon jól esett, én is sok sikert szeretnék kívánni nektek a továbbiakban!:) Nagyon jó lesz a blog, tetszik minden rajta, nagyon jó írások vannak és érdekesek is!:) Be is követtelek titeket, így várom a további cikkeket. Puszi nektek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! :) Mi is köszönjük szépen! <3

      Törlés

Köszönjük a megjegyzésed!